Deze relatief nieuwe rol in het landschap van de gezondheidszorg verdient wel eens een extra toelichting. Eerst en vooral is de #terugnaarwerkcoördinator in dienst van je mutualiteit. Je kan er zelf een afspraak maken wanneer je langdurig ziek bent en de stap terug naar werk wil zetten, ongeacht of je in loondienst bent of niet.
Daarnaast kan ook de #adviserendarts je doorverwijzen. In de vierde maand van uw arbeidsongeschiktheid maakt de adviserend arts een eerste inschatting van wat je nog kan, volgens uw "restcapaciteiten", d.w.z. de fysieke en psychische mogelijkheden waarover u beschikt voor een terugkeer naar de arbeidsmarkt. Dit doet hij of zij op basis van uw medisch dossier en de door jou ingevulde vragenlijst. Is de adviserend arts van mening dat werkhervatting mogelijk lijkt te zijn na één of meerdere aanpassings- en/of begeleidingsacties dan verwijst hij je door naar de terug-naar-werkcoördinator voor een eerste contactmoment. Deze plant ongeveer na een maand een eerste gesprek met u in.
Tijdens dit gesprek wordt bekeken of een terugkeer naar uw huidige werkgever mogelijk is. Dit heeft in principe steeds de voorkeur. Hiertoe verwijst de coördinator door naar je #bedrijfsarts. Eventueel kunnen hierin ook aanpassingen aan de werkpost, tijdelijke werktijdverkorting of #aangepastewerkzaamheden worden besproken.
Indien een terugkeer niet/of op dat moment nog niet opportuun lijkt, kan de terug-naar-werk coördinator u ook aanraden om een opleiding te volgen of op te frissen, een stage te lopen of te heroriënteren . Dit kan door u door te verwijzen naar VDAB en haar partners. Indien je reeds op eigen initiatief loopbaanbegeleiding volgt, kan dit traject eventueel ook gelijktijdig worden opgestart.
Wat zijn nu je verplichtingen? Je dient de vragenlijst in te vullen die je ontvangt en je moet verplicht aanwezig zijn op je eerste afspraak met de terug-naar-werk coördinator. Doe je dit niet dan kan je ziekte uitkering verlaagd worden. De adviezen die je krijgt zijn (nog) niet bindend. Je kan de afspraak met je coördinator wel herplannen, moest deze niet goed uitkomen.
#terugnaarwerkcoördinator #mutualiteit #socioprofessionele #reïntegratie #rehabilitatie #progressievewerkhervatting #burnout #psychosociaalwelzijn #terugnaarwerk
P.S. Deze tekst is geschreven op basis van de huidige wetgeving op 1/10/2024 en is louter informatief. Weglow is niet aansprakelijk voor eventuele miscommunicatie . Je bent zelf verantwoordelijk om informatie in te winnen bij de bevoegde instanties.
Comentarios