top of page

Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques?

 

Interessant om te weten: als je tijdelijk economisch werkloos bent, heb je ook recht op loopbaanbegeleiding als je aan de nodige voorwaarden voldoet. 

Als je een job hebt, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je maar 40 euro voor 4 uur loopbaanbegeleiding

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancheques
Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf voorwaarden voldoen:

  1. Je woont in Vlaanderen of Brussel. 

  2. Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.

  3. Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.

  4. Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.

  5. Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen. Een loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques aanbieden in een andere taal. 

Uitzonderingen waarbij je toch in aanmerking komt voor loopbaancheques
Naast deze algemene voorwaarden, zijn er vier uitzonderingen waarbij je toch in aanmerking komt. 

Uitzondering 1: woon je niet in Vlaanderen of Brussel, dan heb je onder bepaalde voorwaarden toch recht op loopbaanbegeleiding. Woon je in een ander land dan België dat tot de EU of EER behoort? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt.Woon je in Wallonië? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je ​​in Vlaanderen of Brussel werkt én als je verhuisd bent vanuit een ander land dat tot de EU of EER behoort.Woon je als Belg in Wallonië en werk je in Vlaanderen of Brussel, dan heb je dus géén recht op loopbaanbegeleiding. Wallonië is immers een deelstaat en geen ander land dat tot de EU of EER behoort. De Vlaamse Gemeenschap is niet bevoegd om regelgeving uit te schrijven voor inwoners van Wallonië.


Uitzondering 2: bepaalde specifieke situaties worden gelijkgesteld aan 'werken als werknemer of zelfstandige'. Bevind je je in zo'n situatie, dan heb je ook recht op loopbaanbegeleiding. We geven hieronder enkele voorbeelden. ​

Je werkte het afgelopen schooljaar van 1 september tot en met 30 juni als leerkracht en hebt momenteel geen contract omdat het zomervakantie is (juli - augustus). Je ontvangt een verbrekingsvergoeding. Je zit in je opzegtermijn.Je ontvangt een ontslagcompensatievergoeding. Je ontvangt een ziekte-uitkering en hebt nog een contract bij je werkgever. Je hoeft geen goedkeuring te vragen aan de adviserend geneesheer van de mutualiteit.Je bent in zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof.Je volgt een IBO. Je bent tewerkgesteld via dienstencheques zonder bijkomende inkomensgarantieuitkering.Je ontvangt een onderbrekingsvergoeding, inschakelingsvergoeding of overbruggingsvergoeding.Je hebt een wepppluscontract.Je bent een invoegwerknemer.Je volgt een opleiding bedrijfsbeheer bij Syntra en zit in je stageperiode.Je bent tijdelijk economisch werkloos.
Opgelet: 

Bevind je je in een van deze situaties en wil je graag een loopbaancheque bestellen? Dan bel je hiervoor best naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). Bestel je een cheque via Mijn loopbaan, dan kan je aanvraag immers onterecht geweigerd worden.
Ben je in brugpensioen, dan kom je níet in aanmerking.

 

Uitzondering 3: werk je op het moment van je aanvraag als uitzendkracht? Dan heb je ook recht op loopbaanbegeleiding als je minimum 7 jaar gewerkt hebt.
 

Twijfel je of je in aanmerking komt voor loopbaancheques? 
Mail naar lb.cheque@vdab.be of bel naar 02 506 12 05.

WeGlow werkt samen met eclips consult voor het aanbieden van loopbaanbegeleiding

 

bottom of page