De ideale baas moet vooral beschikbaar, taak- en mensgericht zijn. Dit blijkt uit nieuw onderzoek 🔬 van HR Dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven bij 2.500 werknemers. Toch blijkt deze leidinggevende voor een kwart van de bevraagde werknemers ver van de realiteit.
In deze bevraging geeft 1 op 4 werknemers aan zich niet altijd veilig te voelen bij zijn leidinggevende, bovendien blijkt dit een rechtstreekse impact op het mentaal welzijn én productiviteit te hebben. Werknemers die zich eerder onveilig voelen verklaren dat ze weinig gemotiveerd zijn (57%), niet veel werkplezier (66%), -geluk (56%) en -tevredenheid (56%) ervaren en geen hoge productiviteit hebben (53%).
Dit in tegenstelling tot collega’s die zich veilig voelen en aangeven net bijzonder gemotiveerd (59%) te zijn, veel werkplezier (61%), -geluk (64%) en -tevredenheid (61%) te ervaren en zeer productief te zijn (52%).
Het valt hierbij op dat werknemers die geconfronteerd worden met ongepast gedrag zich vooral wenden tot hun collega’s (29%) en veel minder tot de vertrouwenspersoon van de organisatie (13%) of een hiërarchisch hogere persoon dan hun baas (7%).
Volgens het onderzoek moet de ideale leidinggevende beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden (62%), een sterk vermogen hebben om problemen op te lossen (59%), toegankelijk (57%), empathisch (53%) en open-minded zijn (44%). Om dit te realiseren moeten de leidinggevenden uitblinken in het communiceren met hun team (68%), een luisterend oor bieden (58%), waardering tonen (58%), eerlijk zijn (53%) en open staan voor kritiek (43 %).
Will the perfect boss please stand up. 😀
Een coach nodig in je coachend leiderschap? Altijd welkom. Met 13 jaar management ervaring begeleid ik je graag.
Bron : zigzagHR Foto Tempo Team
Comments