top of page
  • Foto van schrijverWeGlow

Papa worden het doet wat met een man

🍼Het ouderschap staat bol van emoties. De bezorgdheid, liefde, vreugde maar ook de frustraties. Een echte emotionele rollercoaster 🎢. En hoewel er in de meeste artikelen die je leest de meeste aandacht uit gaat naar die hormonale invloed op de vrouw, blijven ook de mannen niet onberoerd.


Bij meerdere diersoorten is er sprake van veranderd gedrag bij (nakend) vaderschap. Verschillende mannelijke vogelsoorten bouwen actief mee aan het nest en ook de berggorilla vertoont een zorgzame vaderrol.

Ook vaders maken een lichamelijke ontwikkeling door, zo zegt dr. Annemieke Witte, postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Nadat een kind eenmaal geboren is, ervaren ouders – ongeacht hun sekse of gender – veel van dezelfde hormonale invloeden, zegt Witte. ‘Wanneer een vader zijn kind vasthoudt, zien we net als bij moeders een verhoging van het knuffelhormoon oxytocine. En het stresshormoon cortisol heeft bij beide ouders een negatief effect op de relatie met het kind.’


Bovendien is er de testosterondip, naarmate mannen ouder worden daalt hun testosterongehalte. Maar zo blijkt bij mannen die vader worden, ligt het testosterongehalte lager dan bij mannen van dezelfde leeftijd zonder kinderen. De verschillen zijn niet extreem groot, benadrukt Witte, maar wel significant. ‘Dit effect is al door een groot aantal onderzoeken bevestigd.’

In een onderzoek onder ruim zeshonderd vaders in de Filipijnen leek de testosterondip zelfs gerelateerd te zijn aan de tijd die een vader besteedde aan de zorg voor zijn kind.

‘We weten dat een lager testosteronniveau bij vaders leidt tot een betere relatie met hun partner, en tot meer betrokkenheid bij het kind. Ze worden gevoeliger voor de signalen van het kind en het helpt om een band op te bouwen.

Zoals elke grote levensgebeurtenis heeft ook de geboorte van een kind een serieuze impact, mentaal en zo blijkt, ook fysiek. Je identiteit binnen dit (nieuwe) evenwicht terugvinden is dikwijls moeilijk. De combinatie werk - gezin kan echt een lastige puzzel 🧩zijn. Probeer op zoek te gaan naar tijd voor jezelf, in combinatie met momentjes voor jullie als koppel naast die gezinstijd.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Over Rust in je team en IKEA

🫡Perspectief, een hapklaar topic om aan te kaarten zo rond lunchtijd. Onontbeerlijk voor ons als mens, trouwens de enige diersoort die in staat is ver vooruit te denken. Vaagheid of nog erger uitzich

Comments


bottom of page