Wanneer je ergens op vastloopt dan zien we vaak dat je denken voelen en doen niet (meer) op 1 lijn liggen. Dit kan onder andere onstaan door een hoge werkdruk of omstandigheden in je privé of werksituatie die je in de overlevingsstand duwden. Dus op het menu vandaag speciaal voor jou: een methodiek die in coaching vaak gebruikt wordt namelijk het 5G model.
De 5 G’s in deze methodiek omschrijven een gebeurtenis, jouw gedachten en gevoelens daarover, de door jou gestelde gedragingen en de gevolgen die daaruit voort vloeiden. In het ideale geval zijn je denken, voelen en doen in evenwicht. Wanneer dit namelijk niet het geval is en je bijvoorbeeld vooral denkt en doet, dan negeer of onderdruk je dus je gevoelens, wat op langere termijn leidt tot overspanning en een intern conflict. Blijf je echter vooral hangen in je gedachten en gevoelens en krijg je dit niet omgezet in voor jou ondersteunende gedragingen, dan pieker je veel en ervaar je dus veel stress, de kans dat je slaap hier onder lijdt is erg hoog.
Ook wanneer je vooral vanuit je gevoel gaat handelen zonder daar rationeel over na te denken, leidt dit wel eens tot minder positieve gevolgen. Bijvoorbeeld wanneer je vanuit je boosheid tegen je collega roept of uit medelijden het werk van anderen overneemt zonder aan je eigen werklast te denken. Hier spreken we ook wel over een gebrek aan zelfregulatie en begrenzen.
Je denken, voelen en doen terug stroomlijnen is dus een belangrijke factor om meer zelfvertrouwen op te bouwen, om dichter bij jezelf te komen en beslissingen te nemen volgens jouw normen en waarden. Zodat jouw DVD 📀 weer muziek maakt 😉.
Comments